Aircoservice

Een goedwerkende airco zorgt ervoor dat in de winter de ruiten niet beslaan en de lucht op een warme zomerdag lekker koel is.

Beslaan de ruiten voortdurend of koelt de airco niet meer zo goed als voorheen? Dan is het tijd voor onderhoud aan uw airco. Wij adviseren om uw airco jaarlijks te laten reinigen.

Het koudemiddel in uw aircosysteem neemt door verdamping ieder jaar met ongeveer 8 tot 10 procent af. Wij raden aan om eens per 2 jaar de airco bij te laten vullen. Hiermee zorgt u ervoor dat de airco goed blijft werken/koelen. Wanneer de airconditioning niet goed genoeg gevuld is, wordt de compressor niet goed gesmeerd en kan schade ontstaan en uiteindelijk kapot gaan. Het koudemiddel dat door de A/C circuleert fungeert namelijk als transportmiddel voor de in het systeem aanwezige olie. Deze olie heeft de airco-compressor nodig voor de smering. De kosten voor het vervangen of repareren van de compressor liggen vele malen hoger dan het laten uitvoeren van een airco onderhoudsbeurt.

Soorten koudemiddel

Koudemiddel in de airco verdampt doordat het de warmte uit de auto naar zich toetrekt. Daardoor is een auto snel koel. Tegenwoordig is er ook koudemiddel op de markt die efficiënter werkt waardoor er minder koelmiddel nodig is. Hoewel de nieuwste generatie koudemiddel (R1234YF) minder schadelijk is voor het milieu is dat toch mooi meegenomen.

Het koudemiddel dat u nodig heeft (R-134A of R1234YF), is afhankelijk van merk en type auto. De verschillende soorten koudemiddel kunnen aardig in prijs verschillen. Wij kunnen u vertellen welk systeem in uw auto zit. Als een van de weinige garage’s in de omgeving kunnen wij beide systemen voorzien van onderhoud.

Tips voor langere levensduur airco

Jaarlijks onderhoud van uw airco en het tijdig laten vullen van de airco is noodzakelijk voor een goedwerkend systeem. Maar wist u dat u zelf ook dingen kunt doen om de levensduur van uw airco te verlengen?

– Zet uw airco wekelijks circa 10 minuten aan, ook ’s winters, het voorkomt luchtjes en lekkages.
– Zet de airco uit 10 minuten voordat u de motor afzet, dat voorkomt condensvorming en daarmee schimmel en luchtjes
– Koel bij warmte de auto eerst door ramen en deuren open te zetten en zet vervolgens pas de airco aan.